Hvorfor ta backup?

Behovet for robuste backup- og gjenopprettingssystemer har aldri vært viktigere enn i dag. Datavekst fortsetter med uforminsket styrke og ifølge it-analyseselskapet IDC, opprettes og gjenskapes datamengden globalt i form av e-post, direktemeldinger, dokumenter, videoer og sosiale nettverk og vil overstige 35 billioner gigabyte i 2020. Dette er en datamengde som tilsvarer mer enn 5.200 gigabyte for hver eneste verdensborger – kvinne, mann eller barn.

For å komplisere det ytterligere, har eierstyring, selskapsledelse og industrilovgivning gjort ledere ansvarlige for sikkerheten til bedriftsinformasjonen, og tvinger dem til å oppgi bevis på aktsomhet og flid om hvordan data er lagret. Samtidig omformes utseendet til forretninger via virtualisering og data i skyen. Mens disse initiativene lover større effektivitet og kostnadsbesparelser, må man vurdere hvordan de påvirker og integriteten av en organisasjons data. På grunn av dette må IT-sjefer sette seg nøye inn i selskapets forretningsmodell og aktivt delta i strategiske prosesser som påvirker datasystemene.

Det som er viktig å verifisere er:
1. At bedriften sikkerhetskopierer på forsvarlig måte alle data som har verdi og er kritiske
2. At bedriften kan gjenopprette sine data innen et forsvarlig tidsvindu
3. Større bedrifter med mer komplekse miljøer bør revidere sine kriseplaner minimum årlig
4. Når ble backup-løsning testet sist?

Hvordan tar jeg backup?

Sikkerhetskopiering av viktige data er enklere enn du tror. Det er mange forskjellige måter å sikkerhetskopiere dataene som er mest dyrebare for deg. Her er de tre enkleste løsningene

USB MINNEPINNE ELLER HARDDISK

Kjøp en USB-minnepinne eller en ekstern harddisk (helst en med stor kapasitet). Plugg den inn, finn de filene du vil sikkerhetskopiere og dra/kopiere dem over til din nye harddisk. Gjenta operasjonen regelmessig, og oppbevar harddisken på en annen lokasjon enn maskinen du tar backup av. Disse løsningene passer for mindre bedrifter med lite datavolum og det følger normalt med ekstra kostnader for backupsoftware ved bruk av egne disker.

TAPE-BACKUP

Tape-backup er kanskje den mest kjente teknologien før man tok i bruk internett til online backup og cloud backup. Tapebackup krever en egen streamer som overfører backup data til tape. Streamer vil fungere som tilbakelesingsenhet av backup-tape ved gjenoppretting. Tape-backup er svært nyttig som lagringsmedium og det er enkelt å gjenopprette store volumer på kort tid. Teknologien er i ferd med å fases ut fordi gamle taper er ikke kompatible med utviklingen av nye programvarer/streamere og dermed ikke lesbare. Dessuten er tape et medium som forringes over tid og lett kan skades hvis det blir utsatt for varme, fuktighet og støv. Avmagnetisering gjør også tape uleselig og dermed verdiløs som backup. Man kan enkelt sammenligne tape-backup med en VHS kassett, alle vet hvordan kvaliteten på filmen reduseres med tiden.

CLOUD BACKUP

Lagring av filene hos en cloud backup-leverandør er mye enklere enn det høres ut, og er den mest pålitelige måten å holde filene trygge. Det finnes en rekke tjenester som tilbyr synkronisering av data mellom din datamaskin og lagring online. Andre tjenester tilbyr ubegrenset lagringsplass for en rimelig årlig kostnad. Disse tjenestene gjør det enkelt å sikkerhetskopiere data, skanning datamaskinen og laste opp dine viktigste dokumenter automatisk. Dette gjør backup enkelt og smertefritt, så lenge du har en normalt rask internettforbindelse.